Lapkričio 21-23 dienomis Vilniuje vyko 4-oji mokyklų įrangos, mokymo priemonių ir technologijų paroda „Mokykla be sienų“. Sekmadienį pasibaigusią parodą „Mokykla 2014“ aplankė apie 6 000 mokytojų ir švietimo specialistų iš daugelio Lietuvos ugdymo įstaigų.  Jau pirmąją parodos dieną į edukacinius renginius atvyko daugiau lankytojų, nei per visas tris parodos dienas 2013-aisiais. Joje  dalyvavo Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo aprūpinimo centras, Lietuvos muziejai su geriausiomis edukacinėmis programomis, Lietuvos vaikų ir jaunimo laisvalaikio centras, Nacionalinis socialinės integracijos institutas, leidyklos, Lietuvos jūrų muziejus, “Kuriančios bendruomenės“, Lietuvos kino centras, bibliotekos. Parodoje nusistovėjusi bendradarbiavimo dvasia - per tris dienas ją aplankė daug mokytojų ir švietimo specialistų, mokinių, šeimų, verslininkų kurie kartu ir atskirai kažką atrado. Akivaizdu, jog geresnių ugdymo rezultatų galima pasiekti tik bendradarbiaujant.

Šiemet parodos akcentu buvo pasirinktas šūkis „Mokykla be sienų“. Parodos lankytojai galėjo ne tik teoriškai sužinoti, kokia tai mokykla, bet ir daug ką praktiškai patirti. Iš viso per tris dienas parodoje surengta apie 240 įvairių renginių. Čia vyko nestandartinės pamokos, diskusijos, forumai,  meniniai ir sveikatingumo užsiėmimai, švietimo įstaigų prisistatymai ir pan.

„Samsung“ Galimybių klasėje buvo vedamos atviros integruotos pamokos naudojant mokytojų sukurtas skaitmenines mokymosi priemones – „Išmaniuosius robotus“. Mokytis tiriant parodoje kvietė ir leidyklos „Šviesa” stende vykę moksliniai eksperimentai su Biologo, Fiziko ir Chemiko užrašais bei jaunųjų tyrėjų laboratorija.

Sveikatingumo erdvėje“ vyko sveikuoliški užsiėmimai, sporto varžybos. Didelio susidomėjimo sulaukė „Vaiko gerovės erdvėje“ veikę konsultacijų kampeliai. Juose vyko įvairių specialistų konsultacijos, praktiniai užsiėmimai. Šioje erdvėje savo veiklos patirtimi plėtojant socialinį ir emocinį ugdymą rajono mokyklose kartu su veiklos partneriu Socialinio ir emocinio ugdymo instituto direktore dr. Daiva Šukyte  dalijosi Klaipėdos rajono švietimo centro direktorė Ramutė Sirutienė. Klaipėdos rajonas turi unikalią tarpinstitucinio bendradarbiavimo  patirtį  susiformavusią per 6 bendros veiklos metus. Ši veikla patvirtino tiesą, kad bendradarbiaujančios institucijos gali daugiau pasiekti ne tik telkiant mokyklų bendruomenes pažangai, bet ir plėtojant socialinį ir emocinį ugdymą klasėje, diegiant intervencines programas, šviečiant tėvus ir juos  įtraukiant į mokyklos ir vaikų akademinį gyvenimą. Veiklos patirtis įrodo, kad švietimo, sveikatos, socialinės apsaugos ir teisėtvarkos specialistų bendradarbiavimas savivaldybėje padeda siekti sisteminių pokyčių ugdymo įstaigose.
Parodoje 20 šalies mokytojų švietimo centrų pristatė savo kvalifikacinių renginių programas  technologijų, ikimokyklinio ugdymo, mokyklos laikraščių leidybos ir kita tematika. Klaipėdos rajoną parodos „Metodų mugėje“ atstovavo Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Nijolė Gotlibienė, mokytojos Rasa Rusteikienė ir Ingrida Jančiauskienė iš „Vaivorykštės“ gimnazijos ir Živilė Kairienė iš „Minijos“ progimnazijos. Pedagogės pristatė integruotas pilietinio mokinių ugdymo priemones „Smėlio dėžės piliečiai“ ir „Kelionė laiku“- 5 rajono mokyklų ( „Vaivorykštės“ gimnazijos, „Minijos“ progimnazijos ir „Kranto“, Dovilų bei  Vėžaičių  pagrindinių) bendros veiklos produktą.
Vis populiaresnę Parodą ketvirtus metus rengia Švietimo ir mokslo ministerija, Ugdymo plėtotės centras ir Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“.

2014-11-22