Yra susiklosčiusi tradicija, kad kiekvienų metų žiemą gabūs rajono mokiniai  susitinka įvairių dalykų olimpiadose. Kitokia forma jaunuoliai pasitikrina turimų žinių pritaikymą, atkreipia dėmesį, ko šįkart dar nemokėjo. Be to, organizuojami akademiniai renginiai skatina  domėjimąsi dalyku, sudaro galimybes tobulėti  gabiems, smalsiems, darbštiems.

Nemažai diskusijų lietuvių kalbos mokytojų bendruomenėje sukelia lietuvių kalbos ir literatūros olimpiados Lietuvos ir užsienio lietuviškų mokyklų 9-12 klasių mokiniams užduotys. Jos yra dviejų grupių mokiniams:  9-10 klasių ir 11-12 : suprantama, kad dažniausiai devintokas tiek dar nebus perskaitęs, ištyrinėjęs, kiek dešimtokas, o vienuoliktokas –  tiek, kiek dvyliktokas. Žinoma, kartais būna malonių išimčių! Stebina ir sudarytų kai kurių klausimų sudėtingumas, nes reikalingos kalbotyros, istorinės gramatikos žinios, o Bendrojoje ugdymo programoje tokių dalykų mokymui skiriamas minimalus dėmesys. Suvokiame, kad olimpiada orientuota į gabius, filologija besidominčius mokinius, todėl reikia pasidžiaugti, jog didžiąją dalį  reikalingos informacijos mokiniai susiranda savo laisvalaikiu –  konsultuojantis mokytojas  dirba papildomai (ir tikriausiai visuomeniniais pagrindais).

Klaipėdos rajono 9-12 klasių  mokinių lietuvių kalbos ir literatūros olimpiadoje, kurią šiemet skyrėme Lietuvių kalbos kultūros metams, filologines žinias pasitikrino 13 jaunuolių. Pirmoje dalyje  atliko 8 kalbos, literatūros ir kultūros užduotis, o antroje  kūrė tekstą: 9-10 kl. grupei užduotis –  esė ,, Ar svarbu būti individualybe?“, 11-12 kl. rašinys ,,Ar kasdienybėje svarbi filosofija?“ Norisi pasidžiaugti visais olimpiados dalyviais, padėkoti ir jiems, ir jų lietuvių kalbos mokytojoms. Mūsų rajono mokiniai pakluso ne tik  olimpinei dvasiai – įveikė išbandymą ir parodė tinkamus kūrybinius bei akademinius gebėjimus. Žemesnių klasių grupėje 1 vietą užėmė Eidenis Kasperavičius, (mokytoja Daiva Toliušienė), 2 vietą – Karolina Ubartaitė (mokytoja Jūratė Buivydienė), 3 vietą – Julija Bendikaitė (mokytoja Zofija Vaitkuvienė) – visi jie mokosi Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijoje. 11-12 kl.  grupėje 1 vietą pelnė Julija Anužytė, 2 vietą – Rugilė Petruokaitė  iš ,,Vaivorykštės“ gimnazijos (merginų mokytoja Rasa Rusteikienė) ir 3 vietą – Kristijonas Ruškys iš Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos (mokytoja Irena Juciuvienė).

Geriausieji kovo 16-18 d. susitiks   Anykščių Antano Baranausko pagrindinėje mokykloje ir savo filologines žinias pademonstruos respublikos lietuvių kalbos ir literatūros olimpiadoje, kurioje dalyvaus Lietuvos ir užsienio lietuviškų mokyklų 9-12 kl. mokiniai. Man atrodo, jog jaunuoliai, puoselėjantys  gimtąją kalbą, besidomintys literatūra, besirūpinantys tobulėjimu, jau yra laimėtojai.

Zofija Vaitkuvienė, Klaipėdos r. lietuvių kalbos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė