Retkarčiais žmogus gali jaustis prislėgtas, liūdnas, vienišas, sunku rasti išeitį iš keblios išeities, bet tokia nuotaika ilgainiui praeina. Tačiau kartais tokie išgyvenimai žmogų užvaldo ir sutrikdo normalų jo gyvenimą. Ištiesti ranką ir išklausyti yra labai svarbu mažinant neviltį.

Rugsėjo 10 - oji - Pasaulinė savižudybių prevencijos diena.  Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijos prezidentūra su mokyklos psichologe Rūta Lukošiene ir visuomenės sveikatos priežiūros specialiste Rasa Palioniene, etikos mokytoja Ilma Agajan nusprendė paminėti dieną, akcentuodami temą  ,,TAU MINUTĖ, KITAM – GYVENIMAS.“

Akcijos tikslas nelikti abejingiems, skirti nors minutę dėmesio aplinkiniams. Parodyti, jog kiekvienas gali išgelbėti kito žmogaus gyvenimą, gali padėti įveikti sunkumus. Gimnazistai per ilgąsias pertraukas dalino lapukus, kuriuose reikėjo nurodyti savo vardą, dabartinę nuotaiką, ką  sugebi geriausiai, artimų žmonių vardus ir savo svajonių šalį. Ši akcija skatino jaunimą daugiau bendrauti realybėje, o ne virtualiame pasaulyje, susipažinti su kitais. Taip pat akcijos metu mokiniai galėjo geriau pažinti vieni kitus, atkreipti dėmesį į draugo nuotaiką.

Norint sumažinti savižudybių skaičių, mes turime vienytis ir skirti nors kelias minutes vieni kitiems. Pamačius nuliūdusį žmogų, o galbūt net verkiantį, būtina prieiti –  galbūt viena minutė ir nulems visą žmogaus gyvenimą. Tai tikrai nesunku? Tiesa? Mes negalime likti abejingi šalia esantiems ir rūpintis tik savimi. Būtina ieškoti veiksmingų būdų, kaip nutiesti lieptą per nepasitikėjimo, nusivylimo ir beviltiškumo bedugnę ir suteikti žmogui viltį, kad bus geriau.
Taip pat skatinama suprasti, jeigu patiriami sunkumai, regis, nesibaigia,  nereikėtų likti abejingam sau. Būtina ieškoti pagalbos, atsiverti ir nebijoti kalbėti. Kad ir kokie sunkumai jus užkluptų, savižudybė nėra išeitis spręsti gyvenimo problemas. Anksčiau ar vėliau jos baigsis ir jus aplankys noras gyventi toliau, artimieji bus laimingi dėl jūsų buvimo šalia. Yra daugybė pavyzdžių, kai asmenys, patyrę stiprių sunkumų, dabar  yra patenkinti ir daug pasiekę gyvenime. Kiekvienas turi teisę būti laimingas ir kiekvienas galime būti kuo norime!   


Danielius Einikis, ,,Informacijos sklaidos klubo“ narys

Nuotrauka Gintauto Našlėno