ar zinaiLaisvė – tai yra kažkas daugiau, ko net Dievas negali uždrausti žmogui… Vasario 16-oji –nacionalinė Lietuvos šventė, skirta 1918-aisiais Lietuvos Tarybos signatarų pasirašytam Lietuvos nepriklausomybės aktui paminėti… 106-eri metai nuo Lietuvos Nepriklausomybės Akto paskelbimo, 106-eri metai...  Mano lietaus ir vėjų žemė… Tokiais žodžiais vasario 9 dienos priešpietį į Respublikos 7-9 klasių mokinių komandas ir svečius prabilo Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos TŪM teatro mokiniai.

naudingi bendraamzes patarimai 550Lapkričio 14 d. grupė abiturientų dalyvavo  biologijos bei lietuvių kalbos ir literatūros integruotoje pamokoje ,,Mokėjimas mokytis. Kaip atrasti sau tinkamus būdus?“ Su ,,Vaivorykštės“ gimnazistais veiksmingais mokymosi  būdais dalijosi bendraamžė Milda Tulabaitė, Klaipėdos licėjaus tarptautinio bakalaureato diplomo  programos abiturientė.

paroda paliesk lietuviu kalba rankomisRugsėjo mėnesį Dituvos Aleksandro Teodoro Kuršaičio pagrindinėje mokykloje, istorijos mokytojos Mildos Kontrimės iniciatyva, veikė lietuvių kalbos instituto paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“.

Tai edukacinė paroda, skirta žaismingai pristatyti svarbiausius lituanistikos ir kalbotyros pasiekimus, supažindinti su lietuvių kalbos istorija, skatinti pasididžiavimą lietuvių kalba, bei priminti jos išskirtinumą ir vietą pasaulio kalbų kontekste.

kurybos pavilioti25-ą kartą Palangos senosios gimnazijos lietuvių kalbos mokytojai (renginio sumanytoja – lituanistė  Jūratė Galinauskienė) pakvietė Žemaitijos regiono  mokyklų jaunuosius poetus susitikti konkurse-šventėje ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“.  Šiemet renginio svečias, mokinių kūrybos vertintojas rašytojas Tomas Dirgėla, daugumos pažįstamas ne tik pagal kūrinius ,,Užkeiktoji pono Kuko knyga‘‘, ,,Lukas šiaudelis šoka baletą“,  knygų seriją ,,Domas ir Tomas“, bet ir iš socialinių tinklų.

kursaiciu nuopelnai lietuvybei ir mazosios lietuvos kulturaiKlaipėdos rajono Dituvos pagrindinėje  mokykloje vyko konferencija „Kuršaičių nuopelnai lietuvybei ir Mažosios Lietuvos kultūrai“, kuri skirta lietuvių kalbos dienoms ir Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui paminėti. Šioje konferencijoje dalyvavo lituanistai, istorikai, mokyklos ir kaimo bendruomenės atstovai. Mokykla yra gatvėje, kuri pavadinta Kuršaičių vardu. O kas gi tie Kuršaičiai? Istorija išties įdomi. Kretingoje gyvenęs Gustavas Kuršaitis su sūnumi Aleksandru Teodoru dar XIX amžiuje atsikėlė gyventi į Dituvą. Kiek pamokytojavęs, Gustavas Kuršaitis mirė, o Aleksandrą Teodorą toliau globojo jo dėdė, Priekulėje mokytojavęs Liudvikas Kuršaitis (palaidotas Senosiose Dituvos kapinėse), o vėliau mokymąsi finansavo   lietuvių – vokiečių kalbos žodyno ir lietuvių kalbos gramatikos sudarytojas Frydrichas Kuršaitis.